I dine bestræbelser på at leve sundt eller tabe dig kan du komme til at gøre en masse, der faktisk slet ikke er nødvendigt. Mange strategier til at tabe sig er simpelthen overkill, og du kan gå helt kold i forsøget på at tabe dig.
Men hvis du nu ser på din måde at have taget på, så kan du måske bruge denne viden om dig selv til at handle smart. Mere effektivt ud fra tanken om, at få ændringer nogle gange kan være langt bedre end at forsøge at ændre alt på én gang.
At forstå din måde at tage på er faktisk også en måde at have omsorg for dig selv på.
For hvis du forsøger at forstå dig selv og derigennem finde på løsninger, der rent faktisk passer til dig og er realistiske, passer du på dig selv. Har omsorg for dig selv. Og det er altid der, jeg tænker, vi skal hen, hvis vi taler om at tabe os.
De tre vægtmønstre
Jeg ser overordnet tre mønstre, når det kommer til at tage på; Snigeren, Belasteren og Afslapperen.
Måske du kan genkende dig selv i en af dem, måske flere
Snigeren
Den første handler om generelt at få mere mad, end du har brug for, og måske både i hverdage og i weekender. Dette kan være på grund af store portioner, en forkærlighed for særligt kalorierige madvarer eller at snacke en del mellem måltiderne, et større alkoholforbrug, trøstespisning, belønningsspisning eller hyggespisning.
Dette gælder på daglig eller ugentlig basis, hvor din vægt langsomt bare stiger.
Hvad kan jeg gøre?
Hvis du har Snigeren-tendenser, så giver det mening at sætte ind overfor de vaner, du har i hverdagen og at begynde at øve dig på de ændringer, der giver mest mening for dig her.
Det kan også give mening for dig at se på, hvordan du bruger maden, og lære at spise ud fra nogle andre principper, end du måske plejer. Blive nysgerrig på din krops behov og signaler, fx at respektere din krops mæthedsfornemmelse (dvs. at stoppe når du er 75% fuld).
Kure er sjældent løsningen, da de blot behandler selve overvægten men ikke de bagvedliggende vaner og måder at bruge maden på.
Den belastede spiser
Så er der den, hvor du har taget på i forbindelse med en særlig situation eller omstændighed. Det kan fx være i forbindelse med en graviditet, et stressforløb, et højskoleophold, en sorgproces, en skilsmisse eller lignende.
Det vil sige, at vægten er kommet indenfor en bestemt periode. Efterfølgende har du måske blot holdt vægten, eller også er du blevet lidt demotiveret og er røget op i ’snigeren’, hvor du langsomt fortsætter med at tage på. Eller måske du blot holder vægten her, men måske du ikke føler dig tilpas i din krop mere.
Hvad kan jeg gøre?
Hvis du har Belasteren-tendenser, så kan det være, at viden om, hvor du kan skrue på nogle mad-knapper, er nok.
Her gælder det om at finde en generelt lidt sundere måde at spise på, men en kur er også sjældent løsningen her, da det er vanerne bag din måde at spise på, du vil blive ved med at vende tilbage til.
Så her kan du arbejde med 2-3 vaner, der vil kunne gøre udslaget.
Ferie-gufferen
Den tredje er den type, der siger, at det ikke handler om, hvad du tager på mellem jul og nytår men mellem nytår og jul. Og så spiser du igennem i de 5-10 dage, der ligger omkring julen.
Det kan resultere i et par kilo ekstra, som bare ikke kommer af igen. Og så er det vinterferie, hvor det samme sker, og i påsken gentager du mønstret. Sommeren er længere og der er plads til endnu mere hygge, is, godt selskab med masser af lækker mad og kage og gode vine. Et par kilo ekstra.
Og sådan kan du faktisk komme til at tage 5-10 kilo på henover et år.
Fordi det du spiser i ferierne også tæller med.
En del mennesker spiser og drikker anderledes i ferier. En del mennesker holder også lidt igen efter ferierne og taber sig på den måde hurtigt igen. Andre derimod ser blot maven vokse lidt år for år uden egentlig at forstå hvorfor.
Ferie-gufferen kan også være helt ned på weekend-plan, hvor du giver den gas hver weekend og langsomt tager på på denne måde.
Hvad kan jeg gøre?
Hvis du kan genkende dig selv i dette, så bare vid, at du ikke er den eneste. Og at det ikke nødvendigvis handler om at skulle på slankekur i alle dine ferier.
Det ville nok også være ret surt for dig.
Men måske der kan være noget læring for dig i, hvordan du spiser i dine ferier eller weekender. Hvis du har tendens til at spise for store mængder, kan et redskab fx være at lære at lade din spisning guide mere af din sult- og mæthedsfornemmelse. Hvis du lærer dette, kan du stadig spise den samme form for mad, du vil bare spiser lidt mindre af den.